Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průkaz původu a smlouva

Zpět  >> Štěňata nabídka

 

Jako registrovaný chovatel jsem povinna dodržovat ustanovení základní chovatelské normy, jíž je Zápisní řád Českomoravské kynologické unieŠtěňátka  z našeho chovu prodávám výhradně na základě kupní smlouvy  a  s průkazem původu (PP). Průkaz původu je vystavován plemennou knihou na všechna štěňátka ve vrhu. 

Průkaz původu psa  by se dal přirovnat k rodnému listu člověka. Ve srovnání s ním ovšem obsahuje mnohem více údajů o konkrétním jedinci.

 

1. záhlaví - popis konkrétního psa -  důležité pro majitele 

 

jméno psa a jméno chovatelské stanice, plemeno psa, číslo zápisu vedené v plemených knihách, pohlaví, druh srsti a zbarvení, datum narození, tetovací číslo(dnes mnohem častěji číslo čipu), jméno a adresa chovatele.

To vše je stvrzeno pracovníkem plemenné knihy, kterou vede národní kynologická organizace. V mém případě Českomoravská kynologická unie, která zastřešuje chov psů v České republice v rámci FCI (mezinárodní kynologická organizace).

 

2.  část - rodokmen - důležité pro chovatele

 

Jsou zde uvedeni předci počínaje rodičovským párem až po čtvrtou generaci předků. Všichni předci jsou vedeni v národních plemenných knihách a jsou schválení pro chovné účely.

Na druhé straně je místo pro nalepení čárového kódu mikročipu a pro uvedení jména adresy a podpisu majitele psa. 

Takto vyplněný PP, jako jediný exemplář předávám novému majiteli spolu se psem. Pokud je štěňátko odebíráno ve věku dvou měsíců, často ještě PP nebývá plemennou knihou vystaven,  zasílám ho proto majiteli v pozdějším termínu.

 

 3. část -  záznamy  v průběhu života

 

Je možné zde zaznamenávat výsledky složených zkoušek poslušnosti, výkonu apod. dále výsledky výstav, získané šampionáty  a také přeregistrace do národní plemenné knihy, v případě, kdy pes splňuje podmínky pro jeho využití v dalším chovu.

Průkaz původu je platný se třemi uvedenými podpisy: pracovník plemenné knihy, chovatel, majitel.

 

PP vás k ničemu nezavazuje. PP vám pouze garantuje, že konkrétní štěně je potomkem předků plemene ruský toy, kteří byli na základě zdravotního, povahového a exteriérového posouzení(bonitace) uznáni jako vhodní pro chovné účely.  Mou snahou je vybírat takové rodíče, kteří mají velký předpoklad předávat zejména geneticky zdravé a povahově vyrovnané potomstvo, při zachování požadovaného exteriéru na plemeno.